
Лляна олія є одним з найбільш незамінних і важливих продуктів для здоров'я. Корисність цієї олії була відома з давніх часів. Її часто використовували для приготовуння овочів, також олія була незамінною помічницею при приготуванні святкових страв та випічки. З нею страви набували більш вираженого смаку. У народній медицині лляна олія застосовується як болезаспокійливий засіб для ран та порізів. І сьогодні ця відома і легко доступна олія, як і раніше, використовується для зміцнення тіла і поліпшення здоров'я.
Лляну олію отримують з насіння льону. Колір цього суперпродукту залежить від ступеню очищення і може варіюватися від коричневого до золотого. Лляна олія, яка посідає перше місце серед інших рослинних олій за біологічною цінністю, містить поліненасичені, насичені жирні кислоти, вітаміни А, В, Е, F, K і багато інших корисних мінералів.
Нарешті, ця олія нормалізує всю травну систему, покращує функцію печінки, виводить токсини і сприяє зниженню ваги.
Традиційно лляну олію додають у салати та каші. Варто також відзначити, що краще використовувати цю олію без термічної обробки, так вона не втрачає своїх здорових властивостей. Додавши насіння льону до вашої їжі, ви отримаєте приємний горіховий смак. У деяких рецептах навіть описано, як використовувати лляну олію з кисломолочними продуктами (кефіром або йогуртом). Вживання лляної олії дуже важливо для вегетаріанців і людей в чиєму раціоні відсутня риба, адже саме лляна олія за змістом ненасичених жирних кислот Омега-3 і Омега-6 перевершує продукти звичайного раціону і всього 1-2 ст. л. забезпечують добову потребу в ненасичених жирних кислотах.
Вітамінний салат
Інгредієнти:
- Броколі – 150 г.;
- Червона цибуля – 8 шт.;
- Апельсин – 2 шт.;
- Лляне насіння – 1 ст. л.;
- Апельсиновий сік – 3 ст. л.;
- Оцет – 1 ст. л.;
- Сіль – дрібка;
- Гірчиця – ½ ч. л.;
- Чорний перець – за смаком;
- Лляна олія – 2 ст. л.
- Зелена цибуля – 1 пучок.
Готуємо:
Броколі чистимо і розділяємо на суцвіття. Бланшуємо в підсоленому окропі протягом трьох хвилин, після цього воду зливаємо. Цибулю нарізаємо кільцями. З часточок апельсину знімаємо шкірку. Складаємо підготовану броколі, цибулю і апельсинові часточки в миску, додаємо насіння льону. Для соусу змішуємо апельсиновий сік, оцет, гірчицю, сіль і перець, додаємо олію. Поливаємо соусом приготований салат, обережно перемішуємо його. Залишаємо на 1 годину. Перед подачею, дрібно нарізаємо зелену цибулю і посипаємо нею салат.
Напій з лляною олією
Інгредієнти:
- Молоко – 250 мл.;
- Апельсиновий сік – 250 мл.;
- Морквяний сік – 100 мл.;
- Бананова м’якоть – 100 мл.;
- Мед – 1 ч. л.;
- Лляна олія – 3 ст. л.
Готуємо:
Всі інгредієнти збиваємо в міксері.
Для зниження рівня холестерину в організмі рекомендується випивати одну склянку такого напою щодня. Зберігати напій слід в холодильнику.