
КАРДАМОН
Кардамон іноді називають райськими ягодами або королівською спецією. В якості прянощів використовують запашне насіння чагарнику, рослини, що досягає 4-метрової висоти. Благородний запах насіння цінують парфумери, ефірні масла кардамону додають в одеколони й духи. За обсягом продажів ці прянощі сьогодні посідають друге місце після чорного перцю.
ВИКОРИСТАННЯ В КУЛІНАРИИ
Кардамон зазвичай додають у солодкі молочні каші і плови, в торти, пряники, печиво і кекси. Кардамоном ароматизують компоти і киселі. В Індії та Китаї його додають в чаї. В арабських країнах – у каву. Було відмічено, що ця спеція пом'якшує негативну дію кофеїну і надає напою благородний смак.
Не дивуйтеся, якщо після обіду в хорошому індійському ресторані вам разом з рахунком піднесуть блюдо з ароматним насінням. Це – кардамон. Він поліпшить травлення і додасть приємний запах та свіжість подиху. Погодьтеся, це хороша традиція.
КУЛІНАРНІ РЕЦЕПТИ
Халва з манної крупи
Інгредієнти:
- Манна крупа – ½ скл.;
- Родзинки – ¼ скл.;
- Цукор – ¼ скл.;
- Топлене масло – 1 ст. л.;
- Мелений кардамон – дрібка.
Готуємо:
Підсмажуємо манну крупу на слабкому вогні, постійно помішуючи до золотистого кольору. Додаємо цукор. Заливаємо чашкою води. Додаємо родзинки та кардамон і варимо на сильному вогні, поки вся вода не вбереться. Халва має бути золотистого кольору.
Солодкий плов
Інгредієнти:
- Рис – 2 скл.;
- Родзинки – 1/3 скл.;
- Горіхи – 1/3 скл.;
- Цукор – 1/3 скл.;
- Топлене масло – 1/3 скл.;
- Кардамон – дрібка;
- Кориця – дрібка;
- Шафран – за смаком;
- Вода.
Готуємо:
У казані розігріваємо масло, кладемо рис і злегка обсмажуємо. Додаємо сухофрукти, прянощі, сіль, цукор і смажимо ще 5 хвилин, помішуючи. Заливаємо водою настільки, щоб її рівень перевищив рівень рису на 2 см. Доводимо до кипіння. Варимо на сильному вогні, поки рівень води і рису не зрівняються. Прикриваємо кришкою і доводимо до готовності на слабкому вогні. Перед подачею посипаємо горіхами.
Кориця
Хто з стародавніх торговців чи мандрівників привіз корицю в Єгипет, невідомо, але єгиптяни стали активно додавати її в їжу і... використовувати для бальзамування. Уже в другому тисячолітті до нашої ери східні лікарі використовували цю спецію як засіб від лихоманки, від проносу і при лікуванні жіночих недуг.
ВИКОРИСТАННЯ В КУЛІНАРИИ
Кориця – одна з найбільш святкових спецій. Її додають в овочеві, але частіше у фруктові страви, в пудинги, солодкі плови і в пироги. Аромат її бадьорить, пробуджує уяву і підвищує настрій.
Сьогодні кориця посідає почесне місце в кулінарії. Ця пряність має ніжний, теплий аромат. Вона вживається в різних видах – у вигляді порошку, паличок або трубочок (найкраща – в трубочках). Спеція за смаком і запахом ідеально підходить для джемів, молочних виробів, киселів. Особливо добре кориця поєднується з тими стравами, до складу яких входять яблука. Прекрасна вона в якості добавки до салатів з моркви, капусти, кукурудзи та огірків.
Дрібка кориці в гарячому молоці полегшує його засвоєння, саме молоко при цьому набуває чудового смаку. В інші страви і напої її кладуть від 0,5 до 1 ч. л. на 1 кг сиру, рису, тіста тощо, або на 1 л рідини.
КУЛІНАРНІ РЕЦЕПТИ
Фруктовий салат
Інгредієнти:
- Абрикоси – 15 шт.;
- Мигдальні горіхи (подрібнені) – 1 скл.;
- Фундук (подрібнений) – 1 скл.;
- Густі вершки – 2 скл.;
- Кориця – 1 ч. л.
Готуємо:
Миємо і чистимо абрикоси від кісточок, ріжемо на маленькі шматочки. Додаємо горіхи, фундук, вершки і корицю, змішуємо всі інгредієнти. Всього 5 хвилин і салат готовий до подачі на стіл.
Напій з кориці по-східному
Інгредієнти:
- Кориця – 1-2 ст. л.;
- Згущене молоко – 1-2 ст. л.;
- Окріп – 1 скл.
Готуємо:
Корицю заливаємо склянкою окропу, даємо настоятись 5-7 хв., потім проціджуємо. Додаємо солодкого згущеного молока і насолоджуємося напоєм.