.


Подорож у світ прянощів. Частина 2

КАРДАМОН

Кардамон іноді називають райськими ягодами або королівською спецією. В якості прянощів використовують запашне насіння чагарнику, рослини, що досягає 4-метрової висоти. Благородний запах насіння цінують парфумери, ефірні масла кардамону додають в одеколони й духи. За обсягом продажів ці прянощі сьогодні посідають друге місце після чорного перцю.

ВИКОРИСТАННЯ В КУЛІНАРИИ

Кардамон зазвичай додають у солодкі молочні каші і плови, в торти, пряники, печиво і кекси. Кардамоном ароматизують компоти і киселі. В Індії та Китаї його додають в чаї. В арабських країнах – у каву. Було відмічено, що ця спеція пом'якшує негативну дію кофеїну і надає напою благородний смак.

Не дивуйтеся, якщо після обіду в хорошому індійському ресторані вам разом з рахунком піднесуть блюдо з ароматним насінням. Це – кардамон. Він поліпшить травлення і додасть приємний запах та свіжість подиху. Погодьтеся, це хороша традиція.

КУЛІНАРНІ РЕЦЕПТИ

Халва з манної крупи

Інгредієнти:

  • Манна крупа – ½  скл.;
  • Родзинки – ¼  скл.;
  • Цукор – ¼ скл.;
  • Топлене масло – 1 ст. л.;
  • Мелений кардамон – дрібка.

Готуємо:

Підсмажуємо манну крупу на слабкому вогні, постійно помішуючи до золотистого кольору. Додаємо цукор.  Заливаємо чашкою води. Додаємо родзинки та кардамон і варимо на сильному вогні, поки вся вода не вбереться. Халва має бути золотистого кольору.

Солодкий плов

Інгредієнти:

  • Рис – 2 скл.;
  • Родзинки – 1/3 скл.;
  • Горіхи – 1/3 скл.;
  • Цукор – 1/3 скл.;
  • Топлене масло – 1/3 скл.;
  • Кардамон – дрібка;
  • Кориця – дрібка;
  • Шафран – за смаком;
  • Вода.

Готуємо:

У казані розігріваємо масло, кладемо рис і злегка обсмажуємо. Додаємо сухофрукти, прянощі, сіль, цукор і смажимо ще 5 хвилин, помішуючи. Заливаємо водою настільки, щоб її рівень перевищив рівень рису на 2 см. Доводимо до кипіння. Варимо на сильному вогні, поки рівень води і рису не зрівняються. Прикриваємо кришкою і доводимо до готовності на слабкому вогні. Перед подачею посипаємо горіхами.

Кориця

 

Хто з стародавніх торговців чи мандрівників привіз корицю в Єгипет, невідомо, але єгиптяни стали активно додавати її в їжу і... використовувати для бальзамування. Уже в другому тисячолітті до нашої ери східні лікарі використовували цю спецію як засіб від лихоманки, від проносу і при лікуванні жіночих недуг.

ВИКОРИСТАННЯ В КУЛІНАРИИ

Кориця – одна з найбільш святкових спецій. Її додають в овочеві, але частіше у фруктові страви, в пудинги, солодкі плови і в пироги. Аромат її бадьорить, пробуджує уяву і підвищує настрій.

Сьогодні кориця посідає почесне місце в кулінарії. Ця пряність має ніжний, теплий аромат. Вона вживається в різних видах – у вигляді порошку, паличок або трубочок (найкраща – в трубочках). Спеція за смаком і запахом ідеально підходить для джемів, молочних виробів, киселів. Особливо добре кориця поєднується з тими стравами, до складу яких входять яблука. Прекрасна вона в якості добавки до салатів з моркви, капусти, кукурудзи та огірків.

Дрібка кориці в гарячому молоці полегшує його засвоєння, саме молоко при цьому набуває чудового смаку.  В інші страви і напої її кладуть від 0,5 до 1 ч. л. на 1 кг сиру, рису, тіста тощо, або на 1 л рідини. 

КУЛІНАРНІ РЕЦЕПТИ

Фруктовий салат

Інгредієнти:

  • Абрикоси – 15 шт.;
  • Мигдальні горіхи (подрібнені) – 1 скл.;
  • Фундук (подрібнений) – 1 скл.;
  • Густі вершки – 2 скл.;
  • Кориця – 1 ч. л.

Готуємо:

Миємо і чистимо абрикоси від кісточок, ріжемо на маленькі шматочки. Додаємо горіхи, фундук, вершки і корицю, змішуємо всі інгредієнти.  Всього 5 хвилин і салат готовий до подачі на стіл.

Напій з кориці по-східному

 

 

Інгредієнти:

  • Кориця – 1-2 ст. л.;
  • Згущене молоко – 1-2 ст. л.;
  • Окріп – 1 скл.

Готуємо:

Корицю заливаємо склянкою окропу, даємо настоятись 5-7 хв., потім проціджуємо. Додаємо солодкого згущеного молока і насолоджуємося напоєм.


Рейтинг:
(Голосов: 0)
Оценка: 0


Коментарі



Цитата дня

"Вегетаріанство діє як очищення. Коли ви їсте тварин, ви більше під владою закону необхідності. Ви стаєте важкими, вас більше притягує до землі. Якщо ви вегетаріанець, ви легкі, ви більше належите закону витонченості, закону сили, і вас починає притягувати небо" . – ОШО

Популярні статті

Свіжі статті

Огляд вегетаріанських закладів Києва