.


Подорож у світ прянощів

Тисячі років людство використовувало прянощі у своєму житті. Їхнє значення важко переоцінити, адже в давні часи прянощі слугували і необхідною складовою їжі, і ліками, і навіть предметом поклоніння. Для давніх цивілізацій прянощі були великим скарбом і мірою добробуту та могутності. У пошуках нових земель, де росли ці екзотичні рослини, відбувалися кругосвітні подорожі і завойовницькі походи, а пізніше колоніальні війни. Прянощі допомогли нашим предкам розширити кордони цього світу, відкрити багато чудес і таємниць.

Ми пропонуємо зробити «подорож у світ прянощів», які і сьогодні здатні змінити наше життя.

Місток до здоров’я

У прянощів є чудова здатність – бути містком до здоров'я. Пояснимо це.
Існує безліч оздоровчих систем. Автори одних говорять: їжте все сире, інших – їжте все варене. Одні – НЕ соліть, інші – взагалі не їжте нічого.

Суперечливість цих методів кого завгодно може поставити в глухий кут.
У кожної теорії є послідовники. І це правильно, адже створювали їх думаючі люди. І вони дійсно видужували.  

Довіра до безперечних фактів одужання самого автора певної системи і його послідовників іноді штовхає читачів на експерименти. Вони починають пробувати. Хтось харчується за різними системами. Хтось голодує. Але не всі домагаються хороших результатів. Іноді одужання не настає.
У чому ж справа? Причина полягає в тому, що автори цих оздоровчих методик нерідко вибудовують їх, по суті справи, під себе. Деяким людям (і їх немало) голодувати корисно. Або їсти тільки сирі овочі.

Але те, що є ліками для одного, може стати отрутою для іншого. І навіть найавторитетніший учений може помилятися, покладаючись лише на результати зусиль щодо поліпшення власного здоров'я. Ми всі дуже різні, у кожного з нас свій спосіб життя, особливості роботи організму, конституція і багато-багато інших характеристик, що визначають нашу індивідуальність, яку неможливо вмістити в рамки якої-небудь системи, нехай навіть дуже гарної, але придатної лише для певної групи людей.

Те ж саме стосується і звичного, або традиційного раціону харчування. Найчастіше ми змушені їсти те, що пропонує система громадського харчування, або те, що вміє готувати дружина (мама, теща, свекруха тощо). Або ж те, що вважається делікатесом. А чого тільки варті наші «святкові столи»! Після застілля починаються різі і болі в животі, важкість у шлунку. І все ж таки, опиняючись у такій ситуації, коли не маючи можливості (бажання, сил, коштів), ми змушені погодитися на несприятливу для нас їжу, ми, тим не менше, маємо можливість мінімізувати її шкідливий вплив за допомогою прянощів. У цьому сенсі прянощі грають роль містка до здоров'я. Різноманітність прянощів і їх властивостей дозволяє обрати те, що підходить саме нам, що нам подобається і корисно.


Як прянощі роблять шкідливе корисним

Згадаймо, що майже у будь-якого продукту є позитивні і негативні властивості. Грамотне використання спецій зменшує дію негативних і підсилює позитивні. Давайте поєднаємо певні лікувальні прянощі з продуктами.

Газоутворюючі продукти.

Всі прянощі в тій чи іншій мірі зменшують газоутворення.
З картоплею найкраще і найсмачніше поєднуються коріандр, куркума і асафетида.

З бобовими – кумін, асафетида, імбир, перець і коріандр.
З капустою – коріандр, фенхель, кумін.

Слизоутворюючі  продукти.

У гаряче молоко додають корицю, кардамон, шафран.
Кисломолочні продукти – коріандр, фенхель, кориця, імбир, кумін.
Ласощі – імбир, кардамон, кориця, мускатний горіх.
Жирна їжа вимагає шафрану, імбиру, шамбали, гірчиці або куркуми.
До кави – кардамон.

Деякі принципи зберігання і використання

Як краще використовувати прянощі? Як їх зберігати? Прянощі надзвичайно чутливі. Нерідко люди купують пакет і тримають його розкритим. Це не правильно.

Зберігати спеції треба в темному місці у герметично закритому посуді. Після року зберігання прянощі втрачають більшість своїх лікувальних і смакових властивостей.

У різних країнах використовують прянощі по-різному: їх додають у тісто, в супи, посипають ними їжу, але найбільш смачно і ефективно, на наш погляд, їх поєднання з гарячим маслом або олією – як це прийнято на Сході.

Масло/олія набуває смак прянощів, стає масляним соусом. І потім вже цей соус – в Індії його називають масала – з'єднують з іншими продуктами. Не треба довго кип'ятити олію. Пересмажувати шкідливо.

Якщо ви використовуєте прянощі в зернах, тоді обсмажуйте їх в гарячій олії трохи довше. Якщо в порошку – то тримати їх в олії слід недовго, кілька секунд.

Використання в кулінарії різних спецій та прянощів

Асафетида

Це шматки смоли з сильним запахом, отримані з багаторічної рослини сімейства зонтичних. Висота цієї рослини – близько 2 м. Корінь масивний, м'ясистий.

У Стародавній Греції і Римі високо цінували цю пряність за лікувальні властивості та за пікантний гострий смак, який вона надає їжі. Купці доставляли її на ринки Європи з країн Середнього Сходу.

Сьогодні асафетида мало відома на Заході і в нашій країні.

Асафетида зазвичай використовується в малих кількостях для додання аромату солоним, гострим (і зрідка солодким) стравам. Вона настільки підсилює травлення, що з її допомогою можна, як кажуть в Індії, перетравити цвяхи. Тому вона входить до рецептів багатьох цінних смачних страв, які, тим не менш, важкі для перетравлення. Її обов'язково додають у бобові, вона хороша у стравах з рису і різних овочів.

Перед вживанням її рекомендується нагріти в олії. Смак сирої асафетиди, не змішаної з рисовим борошном, набагато різкіший, ніж у суміші. Відповідно, треба скоротити дозування. Маючи гострий гарячий смак, асафетида розпалює вогонь травлення, підвищує апетит і тонізує організм, з успіхом замінюючи цибулю і часник і не залишаючи запаху.

Кулінарні рецепти

Суп з гороху з овочами

Інгредієнти:

  • Горох – ½ скл.;
  • Вода – 6 скл.;
  • Помідори нарізані – 1 скл.;
  • Морква – ½ скл.(дрібно нарізана);
  • Рослинна олія – 2 ст. л.;
  • Асафетида – ¼ ч. л.;
  • Насіння коріандру – ½ ч. л.;
  • Сухий імбир – дрібка;
  • Сіль – за смаком.

 

Готуємо:

Варимо горох до готовності. Додаємо помідори та моркву. Окремо розігріваємо олію, додаємо до неї прянощі і виливаємо в суп, коли овочі розм’якшаться. Перед подачею на стіл посипаємо зеленню: петрушкою і кропом.


Рейтинг:
(Голосов: 0)
Оценка: 0


Коментарі



Цитата дня

"Вегетаріанство діє як очищення. Коли ви їсте тварин, ви більше під владою закону необхідності. Ви стаєте важкими, вас більше притягує до землі. Якщо ви вегетаріанець, ви легкі, ви більше належите закону витонченості, закону сили, і вас починає притягувати небо" . – ОШО

Популярні статті

Свіжі статті

Огляд вегетаріанських закладів Києва