.


Молоко – цінний продукт

Тисячоліттями молоко і продукти з нього були постійною їжею людини. Але на порозі XXI століття людина раптом вирішила засумніватися, чи правильно вона робить, вживаючи цей продукт.

Останнім часом публікації про шкоду молочних продуктів стали дуже популярні. І на одній полиці можна знайти достатньо інформації як про шкоду, так і про користь молока. Автори цих робіт вже не сперечаються про особливості його хімічного складу. Давно відомо, що молоко містить близько 100 різних цінних для організму речовин: більше 20 амінокислот, 25 жирних кислот, 30 мінеральних солей і 20 різних вітамінів. Але одні вважають, що всі ці цінні речовини шкідливі для людини, інші, навпаки, вказують на їхній особливо сприятливий вплив на організм. Хто ж правий? Вчені-теоретики чи тисячолітній досвід людства?

Хоча історія медицини налічує тисячі тверджень і прикладів про користь молочних продуктів, але й досі ані широким верствам населення, ані медичним працівникам ще не вистачає знань про всі властивості молока та продуктів з нього. Якщо порівняти інформацію про сутність і природу речей в цьому світі, отриману сучасними вченими, і знання, які збереглися у давніх писаннях, створюється враження, що ми більше втратили, ніж набули, оскільки володіємо лише частинкою від того обсягу інформації, якою володіли люди минулого. Наприклад, Веди містять настільки велику і повну інформацію про властивості молочних продуктів, що сучасним дослідникам доведеться ще довго працювати в своїх лабораторіях і експериментальних цехах для того, щоб отримати такий обсяг знань.

Унікальні відомості про цінні якості молока і молочних продуктів дійшли до нас в літературних джерелах давніх цивілізацій. Так, одне з найдавніших і авторитетних писань Шрімад-Бхагаватам вказує, що одна з причин зниження тривалості життя людини полягає в тому, що люди не п'ють молоко в достатній кількості.

Молоко, як стверджують ведичні писання, найцінніший продукт у всесвіті, оскільки воно сприяє як фізичному, так і духовному розвитку людини. Молочні продукти сприятливо впливають не тільки на наш організм (вплив на грубому, тілесному рівні), але й на наш розум, психіку, характер (тонку природу людини).

Аюрведа – найдавніша наука про здоров'я – вказує на те, що молоко ефективно лікує хвороби, які пов'язані з розладом психіки: дратівливість, метушливість, перенапруження, позбавляє від безсоння і заспокоює. Злегка підсолоджене молоко – прекрасний засіб від бронхіту. Одним тільки молоком можна повністю вилікувати і дихальну і травну системи.

Молоко, приготоване з лікувальними травами і спеціями, усуває ранкову сонливість і зміцнює психічні здібності.

Але мало просто пити багато молока, потрібно пити його правильно. Справа в тому, що молоко засвоюється організмом за допомогою енергії Місяця (Чандри) і пов'язане з капха-дошею (http://enjoyoga.ru/ayurveda/kapkha-dosha/ ), і краще його пити або пізно ввечері, або рано вранці. Молоко може довго перебувати в організмі і, взаємодіючи з тонкою оболонкою шлунка, по каналу, який розташований уздовж хребта, піднімає чисті види енергії через серце до мозку.

Кількість вживаного молока підбирається індивідуально і коливається від 1 ложки (за умови поганої переносимості молочних продуктів) до 1-2 склянок за прийом. Молоко потрібно пити стільки, щоб вранці в роті не з'явився слиз (капха). Якщо ж слиз з'являється, порцію випитого ввечері молока необхідно зменшити.
Молоко краще засвоюється, якщо буде злегка підсолодженим медом або цукром (але мед не можна додавати в гаряче або кипляче молоко, а тільки в тепле, до 45 °C). Такі спеції, як фенхель, кардамон, куркума, кориця, шафран і солодка прекрасно поєднуються з молоком і допомагають краще засвоїти цей продукт організмом.

Молоко обов'язково потрібно кип'ятити.

Молоко – це не напій, а їжа. У народі і досі говорять «поїсти молока». Неправильно вважати, що молоком можна або потрібно вгамовувати спрагу.

Небажано пити молоко як після їжі (протягом 1-2 годин), так і перед їжею. Воно знижує кислотність і зменшує дію шлункового соку на їжу.

Щоб молоко перетравлювалося краще, його краще пити натщесерце: як сніданок або ввечері (перед сном воно буде сприяти доброму сну), невеликими ковтками, довше затримуючи в роті. Якщо ж проковтнути його залпом, та ще й у великій кількості, то воно може згорнутися у пластівці, які важко перетравлюються. Випивши склянку молока, слід утриматися від їжі на годину-півтори. Не рекомендується вживати молоко холодним або теплим, а тільки гарячим: низька температура ускладнює травлення, а молоко важке для перетравлювання (капха-доша).

Молоко поєднується з солодким і горіхами, і його не можна вживати з кислим або солоним. Не слід поєднувати з молоком свіжі або кислі овочі, фрукти, огірки (тим більше рибу і м'ясо). Воно шкідливе зі здобними булками.

Отже, молоко – основний і соціально значимий продукт харчування. Споконвіку воно на столі, всі крапки над 'i' давно розставлені. Ще академік Іван Павлов називав молоко «їжею, приготованою самою Природою». А набагато раніше античні філософи визначали його як «білу кров», «сік життя». І не буде великим перебільшенням сказати, що ця їжа – найдавніша. Молоко в раціоні з'явилося, коли люди навчилися скотарству. Тому вважається, що воно підходить тільки людям з 3 і 4 групою крові. (Типу 1 - мисливці, 2 - хлібороби, а потім вже 3 - скотарі, 4 - це мікс 2і3)


Рейтинг:
(Голосов: 0)
Оценка: 0


Коментарі



Цитата дня

"Вегетаріанство діє як очищення. Коли ви їсте тварин, ви більше під владою закону необхідності. Ви стаєте важкими, вас більше притягує до землі. Якщо ви вегетаріанець, ви легкі, ви більше належите закону витонченості, закону сили, і вас починає притягувати небо" . – ОШО

Популярні статті

Свіжі статті

Огляд вегетаріанських закладів Києва