.


Молочні продукти: дахі (домашній йогурт)

Йогурт – один з найкращих природних ліків.
Йогурт посідає дуже важливе місце в ведичній системі харчування, оскільки його можна використовувати при приготуванні великої кількості найрізноманітніших страв. Крім того, він має цілющі властивості, докладно описані в Аюрведі.

Ось кілька прикладів цих властивостей:

  • Йогурт виробляє молочну кислоту, яка знищує бактерії, що викликають гниття їжі в товстій кишці і є одною з причин хвороб та передчасного старіння.
  • Оскільки молочний білок в йогурті частково переварений бактеріями Lactobacillus bulgaris, він засвоюється організмом набагато швидше, ніж молоко. Так, за одну годину молоко перетравлюється на 32%, а йогурт за той самий час засвоюється на 91%.
  • Йогурт багатий білками, мінеральними солями, ферментами і вітамінами
  • Йогурт дає кишковим бактеріям їхню улюблену їжу – лактозу. Тим, у кого мікрофлора кишечника зруйнована антибіотиками, лікарі рекомендують пити йогурт, щоб відновити її.
  • Йогурт є природним антибіотиком. Він здатний знищувати деякі види амеб і такі небезпечні бактерії, як стафілококи, стрептококи і тифозні палички.

Щоб навчитися добре готувати йогурт, потрібен деякий досвід. Пам'ятайте: посуд має бути ідеально чистим, інакше в йогурт можуть потрапити непотрібні види бактерій.

Рецепт домашнього йогурту

Інгредієнти:

  • Молоко – 2-3 л.;
  • Закваска – 50 мл.

 

Готуємо:

Доводимо молоко до кипіння, потім даємо йому охолонути до температури 43-45° С. Розчиняємо закваску в невеликій кількості теплого молока, потім виливаємо в каструлю з молоком і ретельно перемішуємо. Треба обернути каструлю декількома шарами тканини (для термоізоляції) і поставити в тепле місце. Вона має стояти там абсолютно нерухомо 4- 6 годин. Після цього йогурт буде готовий.

Важливо: температурний режим при приготуванні йогурта.
Зазначена температура – оптимальна для росту йогуртових культур. Якщо у вас немає термометра, приблизну температуру можна визначити, торкнувшись поверхні молока фалангою вказівного пальця – молоко має злегка обпалювати, але при цьому бути настільки остиглим, щоб можна було протримати там палець 10-15 сек.
Йогурт виходить твердим, по консистенції схожим на желе, якщо його тримати в теплі 5-6 годин. Якщо його залишити на 4 години, він буде рідким.


Рейтинг:
(Голосов: 0)
Оценка: 0


Коментарі



Цитата дня

"Вегетаріанство діє як очищення. Коли ви їсте тварин, ви більше під владою закону необхідності. Ви стаєте важкими, вас більше притягує до землі. Якщо ви вегетаріанець, ви легкі, ви більше належите закону витонченості, закону сили, і вас починає притягувати небо" . – ОШО

Популярні статті

Свіжі статті

Огляд вегетаріанських закладів Києва