
Йогурт – один з найкращих природних ліків.
Йогурт посідає дуже важливе місце в ведичній системі харчування, оскільки його можна використовувати при приготуванні великої кількості найрізноманітніших страв. Крім того, він має цілющі властивості, докладно описані в Аюрведі.
Ось кілька прикладів цих властивостей:
- Йогурт виробляє молочну кислоту, яка знищує бактерії, що викликають гниття їжі в товстій кишці і є одною з причин хвороб та передчасного старіння.
- Оскільки молочний білок в йогурті частково переварений бактеріями Lactobacillus bulgaris, він засвоюється організмом набагато швидше, ніж молоко. Так, за одну годину молоко перетравлюється на 32%, а йогурт за той самий час засвоюється на 91%.
- Йогурт багатий білками, мінеральними солями, ферментами і вітамінами
- Йогурт дає кишковим бактеріям їхню улюблену їжу – лактозу. Тим, у кого мікрофлора кишечника зруйнована антибіотиками, лікарі рекомендують пити йогурт, щоб відновити її.
- Йогурт є природним антибіотиком. Він здатний знищувати деякі види амеб і такі небезпечні бактерії, як стафілококи, стрептококи і тифозні палички.
Щоб навчитися добре готувати йогурт, потрібен деякий досвід. Пам'ятайте: посуд має бути ідеально чистим, інакше в йогурт можуть потрапити непотрібні види бактерій.
Рецепт домашнього йогурту
Інгредієнти:
- Молоко – 2-3 л.;
- Закваска – 50 мл.
Готуємо:
Доводимо молоко до кипіння, потім даємо йому охолонути до температури 43-45° С. Розчиняємо закваску в невеликій кількості теплого молока, потім виливаємо в каструлю з молоком і ретельно перемішуємо. Треба обернути каструлю декількома шарами тканини (для термоізоляції) і поставити в тепле місце. Вона має стояти там абсолютно нерухомо 4- 6 годин. Після цього йогурт буде готовий.
Важливо: температурний режим при приготуванні йогурта.
Зазначена температура – оптимальна для росту йогуртових культур. Якщо у вас немає термометра, приблизну температуру можна визначити, торкнувшись поверхні молока фалангою вказівного пальця – молоко має злегка обпалювати, але при цьому бути настільки остиглим, щоб можна було протримати там палець 10-15 сек.
Йогурт виходить твердим, по консистенції схожим на желе, якщо його тримати в теплі 5-6 годин. Якщо його залишити на 4 години, він буде рідким.