
Іноді поміж добре відомих фруктів і овочів можна виявити справжні коштовності. У нашому випадку це – журавлина. Справжнє джерело вітамінів і поживних речовин. І саме про неї піде сьогодні мова
Журавлина – це дикоросла ягода, яку можна знайти в болотистих лісах Скандинавії, Канади, півночі Сполучених Штатів, Республіки Карелія, на Сахаліні та на Камчатці. Ця ягода дозріває в середині осені і, як і всі інші суперпродукти, має абсолютно унікальний склад, багата вітамінами та поживними речовинами – вітамінами В1, В2, В5, С, калієм, кальцієм, йодом, залізом, фосфором і цинком. Журавлина є відмінним антиоксидантом. Компоненти, що містяться в ній, підвищують імунітет. Як і багато інших суперпродуктів, журавлина може допомогти знизити рівень холестерину. Сік цієї диво-ягоди, поліпшує апетит і покращує процеси травлення. Немає необхідності обговорювати її смак та зовнішній вигляд, оскільки всім знайомі маленькі червоні ягоди. Звичайно, як і всі інші ягоди, журавлина може вживатися як свіжою, так і у висушеному, приготованому та консервованому вигляді. Журавлину часто додають до фруктових і овочевих коктейлів, соків, салатів та десертів.
Журавлинний морс
Інгредієнти на три порції:
- Цукор – 9 ст. л.;
- Журавлина заморожена – 1 склянка;
- Сік свіжовичавлений – 9 ст. л.;
- Гвоздика – 2-3 шт.;
- Палички кориці – 1 шт.
Готуємо:
Журавлину промиваємо. Розтираємо або подрібнюємо у блендері. Вичавлюємо (якщо вас не бентежить м'якоть, можна залишити і з нею). Далі кладемо в каструлю всі зазначені в рецепті інгредієнти. Хвилин 5 варимо на середньому вогні, постійно помішуючи, щоб прянощі віддали свій смак, а цукор повністю розчинився. Якщо ви використовували зірочки гвоздики, то їх краще вийняти. Подаємо трохи охолодженим. Оладки з журавлиною
Інгредієнти на дві порції:
- Кефір – 200 мл.;
- Журавлина – ½ ст. л.;
- Борошно – 1 скл.;
- Сода – ½ ч. л.;
- Сіль – ½ ч. л.;
- Цукор – 2 ч. л.;
- Сметана – за смаком.
Готуємо:
У кефір додаємо сіль, цукор і соду, перемішуємо. Журавлину розминаємо ложкою або товкачиком. У кефір додаємо журавлину і борошно. Замішуємо тісто. За консистенцією тісто не має бути надто рідким, інакше оладки не пропечуться. На розігріту пательню викладаємо тісто. Випікаємо на невеликому вогні під кришкою до тих пір, поки поверхня оладок не перестане розтікатися. Потім перевертаємо на іншу сторону. Дуже смачно подавати оладки зі сметаною. Смачного!