.


Бар «Можжевельник» – жити як мріється

Людський всесвіт неосяжний. Його магнетизм, його неприборканість, його велич, його простори, всесвіт, яким хочеться поділиться – безсловесний. Його суть в простих речах. «Можжевельник» – це те, чим Ян і Паша діляться з тобою, як зі своїм другом. Заходь, знімай взуття та відчуй тепло.

Спілкування – завжди інтимний процес, а тим паче з людиною, яка вміє слухати тишу.

Особистісний, відвертий, чесний і щирий погляд на філософію їжі для тіла і душі від одного із співзасновників бару – Яна Лебедя.

- Як ви прийшли до вегетаріанства?

- Від відчуття організму. Я зрозумів, що мені важко їсти м’ясо. І для початку це була така логіка: воно погано перетравлюється. Потім я почав перейматися цим питаням. Що являє собою м’ясоїдіння? І як це змінити? Вегетаріанство – це новий етап для людства. Ніхто не задається питанням, навіщо вбивати таку ж саму живу істоту, як і ти? Я вирішив, що з'їм м'ясо тільки після того, як сам вб'ю тварину. Якби кожна людина мала таку установку, кількість м'ясоїдів би значно скоротилася. Так вийшло, що після того як я став вегетаріанцем, я вирішив створити заклад. Природно, я вже не міг годувати людей м'ясом.

- Створення «Можжевельника» – як це було?

- Я переїхав до Києва з Петербурга, спочатку займався Малою оперою, познайомився з Пашею. Ми вирішили відкрити власну справу. Я з самого дитинства задавався питанням яким має бути ресторан, і у мене знайшлося багато відповідей. Працюючи у закладах класчиного типу, я збагнув, чого саме робити не варто. Отже, я описав ідею.

 - Яким, по-вашому, не варто робити заклад?

- Є власник, який створив заклад. Він певним чином його бачить і реалізує за допомогою грошей. В нашому випадку, було не зовсім зрозуміло, що чекає на нас у підсумку. Мені захотілося поєднати два моменти: з одного боку я хотів мати для себе місію, а з іншого боку я хотів, щоб люди, які є частиною цього проекту, розвивалися, щоб для них  це було правдою. Я не мав продуманих дизайн планів, єдиний фінансовий план який у нас був, знаходився на моєму телефоні в замітці.З того моменту, як ми про це поговорили, до того моменту, як ми знайшли приміщення і заїхали в нього, пройшло 7 днів.

- Ви так швидко знайшли приміщення?

- Я просто йшов по Межигірській ввечері і побачив оголошення: «Оренда». Я перейшов вулицю, посвітив ліхтариком, і в той момент я побачив щось дуже знайоме для себе. Такого я не відчував у жодному закладі Києва. Вже наступного дня ми пили там вино з друзями. За 30 днів ми зробили ремонт і відкрилися. Це абсолютно нереально зараз.

- А що ж ви встигли зробити за 30 днів?

- ВСЕ!:) Наразі ми постійно його  вдосконалюємо. Дуже багато зусиль було покладено. Я – людина, яка бачить картинку, бачить атмосферу, а у Паші більш практичний підхід. За професією він будівельник. Звичайно ж, ми радимося, він може сказати, що, наприклад, ту чи іншу ідею втілити нереально. У підсумку ми приходимо до чогось спільного. Ми були не професіонали в цій справі. Ми мали розуміння, що буду працювати я, Паша і ще двоє барменів. В результаті, на даний момент у нас працює 20 чоловік.  Коли починаєш працювати в «Можжевельнику», у тебе життя складається таким чином, що люди поруч з тобою стають друзями. І ми намагаємося отримувати максимум від взаємозв’язків, які є між нами



.

- Де ви знаходили меблі для інтер'єра?

- Вони приходили з різних джерел. Щось купували. Скажімо, у дворі на Печерську стояло класне крісло, і якась бабуся виходила вранці з дому і читала в ньому журнал. Якісь меблі з ІКЕА – пара столів, трохи світла. Не хотілося з цим перестаратись. Трюмо ХІХ століття, яке стоїть зараз у мене в кімнаті, раніше було у «Можжвельнику». А барну стійку ми взагалі збудували самі.

- Чому при вході у «Можжевельник» треба знімати взуття?

-  Заклад – це твоя творчість. Для мене важливо щоб те, що відбувається всередині, було відображенням того, як я бачу світ, як я бачу це місце. Для мене було абсолютно неприйнятним, коли люди відкривали ногою двері і говорили: «мені три віскі». У багатьох немає розуміння, що доречно, а що ні. І таких людей стало дуже багато. Я зрозумів дві речі: по-перше, потрібно прибрати коктейльний бар. Не те щоб прибрати взагалі, а прибрати з очей.  Зараз коли ми бачимо людину, яка прийшла до нас бухнуть, ми говоримо, що у нас немає алкоголю, і потрібно зняти взуття – це по-друге. Відразу наштовхуємо людину на думку, куди вона потрапила. Більше того, роззуватись – це ще дуже зручно.

- Отже, алкоголь все ж таки є у вашому закладі?

- Портвейни, вино херес, французькі сухі сорти, різні односолодові віскі, сидр. Що є для мене алкоголь? З одного боку – це якісна алкогольна витримка з того, що було вирощене десь у Франції, плід майстерності і любові виноробів. З іншого боку – це отрута. Я намагаюся не те, щоб продавати, а дати можливість випити алкоголь тим людям, які вміють отримати від нього задоволення. Тому що якщо ти отримуєш насолоду – це має сенс. Виходячи з цього ми намагаємося підібрати алкоголь. Спочатку ми  дегустуємо, отримуємо насолоду від нього самі. Це наш принцип.

 

- Ви дегустуєте один чи всією командою?

- Раніше я дегустував сам, але потім перестав. Це важко для тіла. Наприклад, для того щоб мені подарувати тобі музику, спочатку я маю переслухати бозна-скільки треків. І в якийсь момент від надмірності вона вже буде здаватися какофонією і захочеться послухати місто. Я дуже люблю слухати місто і не часто ходжу з плеєром. Так само з алкоголем. У певний момент  розумієш що тобі краще без нього. Деякі люди, вживаючи його, не розуміють що вони по суті п’ють. Я повністю розумію алкоголь, його смак. Випити келих червоного на концерті з коханою дівчиною – це круто. Всі інші прийоми для мене дикі. Вранці випити «Совіньйон блан» – звучить круто, але на практиці зовсім не класно. Краще білий чай.  

- А у вас в меню є білий чай?

- Так. Коли ти щось робиш, ти маєш думати, бажати того, мріяти. Давай уявимо, що ми заїхали у квартиру, у якій ми давно мріяли жити. Я хотів, аби у ній був другий поверх, проектор тощо. Ось це потрібно записати собі і зробити. Це стосується відносин з іншою людиною. Це стосується всього. Треба не жити, так як живеться, а жити так як мріється.

- Хто у вас шеф кухар?

- Це Денис Менсон. Він у нас чудовий, я їм дуже пишаюся як майстром. Вся кулінарна історія «М» починається з нього. Він  професіонал і має супер класні смаки в їжі. Ми працюємо в тандемі. Ось зараз розробляємо нове меню.

- Меню сезонне?

- Три тижні-місяць – і з'являються нові опції. Меню постійно оновлюється, щоб їжа не приїдалася. Їжа – як яскрава фарба. Вона зачіпає твої рецептори. Ми ж їмо не тільки ротом, але й очима, розумом. Коли приходить час урізноманітнити смаки, я намагаюся зробити так, аби було смачно і корисно, аби страви хотілося їсти, аби вони були «логічними».Тобто, я завжди маю робити «логічну» їжу. Наприклад, у тебе на тарілці мають бути правильні вуглеводи тощо. Для вегетаріанця це дуже важливо. Не можна бути вегетаріанцем і не розуміти, що ти їси. В раціоні має бути конопляна олія, лляна, горіхи. І читати про це обов'язково. Читати книги з Аюрведи. І тоді ти будеш добре себе почувати. В іншому випадку за три роки у тебе щось дуже сильно заболить, ти звернешся до лікарів, і вони тобі скажуть: «у тебе нестача холестерину і немає гемоглобіну, і взагалі лейкоцити у тебе дивні, і якщо ти так будеш продовжувати, у тебе буде рак крові, і ти помреш». І ти такий: «я починаю їсти м'ясо». Так відбувається з багатьма людьми, які не думають над тим що роблять.  

Для мене найбільше задоволення – годувати людей. Мені дійсно це подобається, тому що ми всі тонкі створіння. Годування – це дуже інтимний процес. Я ділюся своєю енергетикою. Завжди

- Чому ви вирішили влаштовувати кіносеанси?

- Бо це абсолютно природна штука. Ти ділишся інформацією. Якщо ти прийдеш в «М», ти побачиш якісь картини, ти побачиш інтер'єр. Природно, його хтось придумав, і цей хтось ділиться з тобою своїм розумінням слова «красиво». І з фільмами так само. У

наше інформаційне століття свободи, я вважаю, що дуже класно, коли ти можеш отримати інформацію від людини, якій ти довіряєш, яка є для тебе фільтром. Мені складно у великому місті – забагато галасу, реклами, людей. Але круто, коли люди з класними фільтрами діляться своєю енергією. Я знаю класну музику, ти – класне кіно, давай цим поділимося один з одним. Навіщо ще жити у великому місті і навіщо ще оточувати себе людьми? І фільми – частина цього процесу.

- Розкажіть про найближчі плани «Можжевельника».

- Плануємо розширити одну з зон відпочинку, збудувати велику барну стійку. Вдень там буде заварюватись китайський чай, а в більш пізній час там готуватимуть коктейлі. Чому я маю намір це зробити? Уяви, що ти крутий кулінар і ти знаєш які інгредієнти треба змішати, аби отримати щось смачне. Я можу зробити так, що коли ти питимеш коктейль, ти опинишся на полях Нормандії, або летітимеш у літаку разом з Ремарком. Зародилася класна ідея – зробити це в атмосфері Скандинавії 70-х років. Я дуже люблю цей час. Також в наших планах розробка сайту, де будуть зібрані наші статті: про кіно, музику, їжу. Всі ті люди, які нас оточують, їм є що розповісти. Бармен, який стоїть за барною стійкою, ти взагалі уявляєш скільки у нього цікавого в голові? Всього лише потрібно поставити питання. Плануємо також влаштовувати аудіо-вечори, на яких кожен зможе поділитись своїм улюбленим вінілом.

- На останок, дайте, будь ласка, пораду вегетаріанцям-початківцям.

- По-перше, завжди треба бути усвідомленим. Тоді у тебе не буде помилок. Якщо я свідомо спробував раціон, і він мені не підійшов, це не означає що я зробив помилку. Раціон харчування для кожного індивідуальний. Це перша порада. Зрозуміти що таке вегетаріанство в принципі. Просто прочитати в вікіпедії – недостатньо.  Я знаю багатьох людей, які кажуть, що їм потрібно їсти м'ясо, їм без нього погано. Мені без нього не погано, мені класно. Мені воно не сниться.

Друге – це розуміння хімії, процесу.  Я не вважаю себе тілом. Я не вважаю, що ти – це те тіло, яке сидить переді мною. Тіло було нам дано з певною метою. Щоб ми отримали експіріенс, створювали щось хороше. Ти можеш придумати собі будь-яку місію. Фізичне тіло – просто апарат. По суті, якщо ти подивишся на телевізор, ти зрозумієш що це апарат. Просто інакший. І ти знаєш, що не можна, аби телевізор залишався увімкненим весь час. Така ж ситуація з тілом – його потрібно іноді вимикати. Ти знаєш ці закони. Але іноді ти не знаєш коли, скільки і що потрібно їсти. У цьому потрібно розібратися. Як я вже казав, дуже корисно буде почитати Аюрведичну літературу. Після цього,ти маєш спробувати. Спробуй, подивися на свої відчуття. Потім обери, що тобі підходить. Це і буде твоєю  усвідомленістю.  


Рейтинг:
(Голосов: 1)
Оценка: 5


Коментарі



Цитата дня

"Вегетаріанство діє як очищення. Коли ви їсте тварин, ви більше під владою закону необхідності. Ви стаєте важкими, вас більше притягує до землі. Якщо ви вегетаріанець, ви легкі, ви більше належите закону витонченості, закону сили, і вас починає притягувати небо" . – ОШО

Популярні статті

Свіжі статті

Огляд вегетаріанських закладів Києва