.


Білок для вегетаріанця

Найпоширеніше питання, яке задають вегетаріанцям: звідки ви отримуєте білок? Насправді у вегетаріанців дуже багато можливостей споживати корисний білок. І досить природно, коли люди, які вперше стикаються з поняттям вегетаріанської дієти, задаються цим питанням. І чудово! Бо білок важливий для нашого організму, тим паче коли ми маємо для вас відповідь.

Білки є будівельним матеріалом для людського організму. Їх запаси в нашому організмі постійно виснажуються і мають замінюватися новими. Треба зауважити, що важлива саме загальна кількість споживаних за день білків і вміст в них амінокислот. Іншими словами, нам потрібні саме амінокислоти, що не поділяються на тваринні і рослинні. Їх ми можемо отримати з тих самих рослинних продуктів, грамотно комбінуючи їх між собою. У цьому і весь секрет: у правильному комбінуванні та їх різноманітності, і тоді ви зможете уникнути найпоширеніших помилок. Отже, як само і з чим? Дізнайтеся далі.

Білок схожий з білком тваринного походження можна отримати з бобових (квасолі, сої, гороху). Мінус страв з бобових у тому, що вони засвоюються в три рази довше, ніж каші. Вирішити цю проблему можна поєднуючи бобові з іншими овочами.

Надійні постачальники білка – гриби та горіхи. Важливо тільки вживати їх у правильному поєднанні і в помірних кількостях, щоб не викликати проблем з травленням. Так, наприклад, гриби краще поєднувати з овочами, а не з картоплею, причому готувати їх не щодня, оскільки гриби важко перетравлюються. Горіхи можна їсти кожен день, але не більше 3-5 горішків. Подрібнені горіхи можна так само додавати у салати пару раз на тиждень.

Соя за своїм рослинним складом найбільш близька до білків м'яса, молока та яєць. В даний час сою використовують для виготовaлення альтернативного молока і молочних продуктів. Соєва олія за своїм складом і засвоюваністю майже не поступається соняшниковій – її можна використовувати для приготування салатів. У супермаркеті можна знайти також соєве борошно, висівки, паростки і популярний сир тофу.

Сухофрукти і фрукти також є джерелами рослинного білка. Найбагатші білками продукти – це авокадо, груша, хурма, абрикоси, вишня, ківі, курага, чорнослив, фініки, інжир, банани, томати, кольорова капуста, броколі, шпинат, селера і морква.

З усіх круп особливо цінною вважається гречка, оскільки в ній містяться білки, близькі за харчовою цінністю до тваринних білків, тому гречана каша корисна всім, хто дотримується постів і обмежує вживання тваринного білка.

Для лактовегетаріанців джерелом білка можуть стати різноманітні молочні продукти. Тваринні білки у великій кількості містяться в сирі, молоці, ряжанці, в твердих сирах тощо, наприклад в 1 чашці йогурту міститься 13 г білка.

Організм кожної людини індивідуальний. І добове вживання білка залежить від вашого способу життя, від того, чи займається ви, наприклад, фізичними вправами, або ж ні, скільки енергії витрачаєте і скільки потрібно для нормального функціонування вашого організму. Але існує середньостатистична норма, а саме – вживання з кожним прийомом їжі 50 г білка. Нижче наведено список найпоширеніших вегетаріанських продуктів і кількість вмісту в них білка.


Рейтинг:
(Голосов: 1)
Оценка: 5


Коментарі



Цитата дня

"Вегетаріанство діє як очищення. Коли ви їсте тварин, ви більше під владою закону необхідності. Ви стаєте важкими, вас більше притягує до землі. Якщо ви вегетаріанець, ви легкі, ви більше належите закону витонченості, закону сили, і вас починає притягувати небо" . – ОШО

Популярні статті

Свіжі статті

Огляд вегетаріанських закладів Києва