
Найпоширеніше питання, яке задають вегетаріанцям: звідки ви отримуєте білок? Насправді у вегетаріанців дуже багато можливостей споживати корисний білок. І досить природно, коли люди, які вперше стикаються з поняттям вегетаріанської дієти, задаються цим питанням. І чудово! Бо білок важливий для нашого організму, тим паче коли ми маємо для вас відповідь.
Білки є будівельним матеріалом для людського організму. Їх запаси в нашому організмі постійно виснажуються і мають замінюватися новими. Треба зауважити, що важлива саме загальна кількість споживаних за день білків і вміст в них амінокислот. Іншими словами, нам потрібні саме амінокислоти, що не поділяються на тваринні і рослинні. Їх ми можемо отримати з тих самих рослинних продуктів, грамотно комбінуючи їх між собою. У цьому і весь секрет: у правильному комбінуванні та їх різноманітності, і тоді ви зможете уникнути найпоширеніших помилок. Отже, як само і з чим? Дізнайтеся далі.
Білок схожий з білком тваринного походження можна отримати з бобових (квасолі, сої, гороху). Мінус страв з бобових у тому, що вони засвоюються в три рази довше, ніж каші. Вирішити цю проблему можна поєднуючи бобові з іншими овочами.
Надійні постачальники білка – гриби та горіхи. Важливо тільки вживати їх у правильному поєднанні і в помірних кількостях, щоб не викликати проблем з травленням. Так, наприклад, гриби краще поєднувати з овочами, а не з картоплею, причому готувати їх не щодня, оскільки гриби важко перетравлюються. Горіхи можна їсти кожен день, але не більше 3-5 горішків. Подрібнені горіхи можна так само додавати у салати пару раз на тиждень.
Соя за своїм рослинним складом найбільш близька до білків м'яса, молока та яєць. В даний час сою використовують для виготовaлення альтернативного молока і молочних продуктів. Соєва олія за своїм складом і засвоюваністю майже не поступається соняшниковій – її можна використовувати для приготування салатів. У супермаркеті можна знайти також соєве борошно, висівки, паростки і популярний сир тофу.
Сухофрукти і фрукти також є джерелами рослинного білка. Найбагатші білками продукти – це авокадо, груша, хурма, абрикоси, вишня, ківі, курага, чорнослив, фініки, інжир, банани, томати, кольорова капуста, броколі, шпинат, селера і морква.
З усіх круп особливо цінною вважається гречка, оскільки в ній містяться білки, близькі за харчовою цінністю до тваринних білків, тому гречана каша корисна всім, хто дотримується постів і обмежує вживання тваринного білка.
Для лактовегетаріанців джерелом білка можуть стати різноманітні молочні продукти. Тваринні білки у великій кількості містяться в сирі, молоці, ряжанці, в твердих сирах тощо, наприклад в 1 чашці йогурту міститься 13 г білка.
Організм кожної людини індивідуальний. І добове вживання білка залежить від вашого способу життя, від того, чи займається ви, наприклад, фізичними вправами, або ж ні, скільки енергії витрачаєте і скільки потрібно для нормального функціонування вашого організму. Але існує середньостатистична норма, а саме – вживання з кожним прийомом їжі 50 г білка. Нижче наведено список найпоширеніших вегетаріанських продуктів і кількість вмісту в них білка.