
Екадаші– одинадцятий день місяця згідно ведичного календаря. Важливий і сприятливий для здійснення аскез, духовного розвитку та очищення.
Екадаші– одинадцятий день місяця згідно ведичного календаря. Важливий і сприятливий для здійснення аскез, духовного розвитку та очищення. Два рази протягом місячного циклу (перегянути календар екадаші на 2016р. можна тут ) багато людей по всьому світу дотримуються Екадаші. У цей час краще тримати пост, або взагалі утримуватися від їжі та води, оскільки згідно з давнім ведичним писанням, вся негативна карма і наші гріхи наповнюють їжу, особливо зернові та бобові.
Споживаючи їжу в ці дні, ми збільшуємо запаси негативу в нашому житті. З іншого боку, якщо ми постимо в цей день, то спалюємо свою погану карму і збільшуємо щасливу долю.
Дотиримання Екадаші сприяє очищенню на фізичному, ментальному і духовному плані, набуттю милості Бога і звільненню від ілюзії матеріального існування.
Чому рекомендується постити саме на Екадаші? Всі знають, що Місяць впливає на психіку людини. І в одинадцятий місячний день ми особливо сильно залежимо від наших почуттів, бажання насолоджуватися і експлуатувати своє оточення у власних цілях досягає максимуму. Зернові і бобові – основне джерело енергії, тому від них рекомендують відмовитися у першу чергу, щоб не живити енергією свої егоїстичні бажання.
Продукти, які не варто вживати в цей сприятливий день:
- М'ясо і будь-які м'ясні вироби;
- Риба і морепродукти;
- Будь-які види бобових: горох, турецький горошок (нут), боби, квасоля і будь-які продукти, вироблені з бобів або зерен (тофу, кавові напої тощо);
- Зерно і продукти з нього: овес, борошно, макарони, рис, кукурудза, пшоно, пшениця, а також будь-яке борошно з зерна і бобових (рисове, нутове, сочевичне), а також продукти приготовлені з цих екстрактів або змішані з ними;
- Питна сода, пекарський порошок, газовані напої, деякі види сиру, деякі види йогурту, карамель, цукерки і т. п.;
- Баклажани, буряк, помідори, цибуля, часник, цвітна і білокачанна капуста, броколі, кукурудза, кокос, насіння соняшнику, кунжут, гриби;
- Олії: кукурудзяна, гірчична, кунжутна та соняшникова, а також продукти, смажені в таких оліях, наприклад картопляні чіпси;
- Будь-яке листя: шпинат, салат, капуста, петрушка і т.д.;
- Спеції: сезам, кмин, асафетида, шамбала, гірчиця, тамаринд, фенхель, калінджі, кардамон, гвоздика, мускатний горіх і т.д.;
Що можна і треба (!):
- Вода і свіжовичавлені соки;
- Свіжі фрукти та овочі;
- Сухофрукти;
- Горіхи (крім арахісу) і горіхове масло;
- Молочні продукти;
- Картопля, гарбуз, кабачки, огірки, редиска, зелена папайя, лимони, авокадо, маслини;
- Цукор;
- Гречана крупа (але її потрібно ретельно перебирати, щоб відділити від зернових);
- Оливкова олія;
- Спеції: куркума, чорний перець, імбир і сіль, але тільки з нових, чистих пакетів.
Пам'ятайте: найголовніше – це не те, що ви змогли (або не змогли) протриматися весь день без їжі (і тоді постає питання – як ви будете виконувати свої обов'язки наступного дня), а те, наскільки ви удосконалювалися духовно.