.


Масала. Цілющий індійський чай

Масала – традиційний, стародавній індійський напій. Іншими словами, чай зі спеціями з чудовим ароматом, що зігріває і бадьорить і, як виявилося, має вельми цікаву історію.

То що ж ми знаємо про Масала-чай?

За переказами, в Індії ще з незапам'ятних часів  існував аюрведичний цілющий напій на молоці під назвою карх, до якого входив певний набір спецій і лікувальних трав. Тільки на початку ХІХ століття – у 1830-ті роки – англійці почали культивувати чайну рослину в Індії, адже індійці до того часу вживали чай виключно у лікувальних цілях. Англійці вирощували чай переважно для себе.

Тільки на початку ХХ століття Індійська Чайна Асоціація під впливом тих самих англійців почала активно впроваджувати цей дорогий (на той момент чай збирали виключно вручну) напій у народ. Так індійці, виключивши деякі трави і додавши спеції, зробили новий напій, який назвали масала-чай.

Жодного класичного або загальноприйнятого рецепту масала-чаю немає, але він неодмінно має складатися з трьох компонентів – чаю, молока і спецій.
Спеції.

Набір спецій для чаю називається карха (karha). В нього обов'язково входять зелений кардамон і імбир і, як правило, кориця, яку іноді не додають у суміш, але опускають паличку в чашку перед тим, як наповнити її напоєм. Серед спецій також часто є гвоздика, бад’ян або аніс, чорний перець, мейс, мускатний горіх, коріандр, рожеві пелюстки, зіра та лакриця. Рідше додають ваніль, зерна фенхелю, шафран, смажені зерна коріандру, цедру лайма.

Склад спецій карх часто визначається принципами аюрведи. У холодну пору року переважають «теплі» спеції: перець, шафран, зіра, імбир, кориця, мускат. У жаркий час – «холодні»: кардамон, гвоздика, бад’ян, аніс.
Один із способів приготування масала-чаю.

Візьміть 2 чашки молока і 2 чашки води. Доведіть до кипіння. Всипте такі спеції, попередньо розмоловши їх:

  • 4 гвоздики;
  • зернятка з 2 шт. кардамону;
  • 2 горошини чорного перцю;
  • 1 паличку кориці;
  • шматочок свіжого імбиру розміром з часточку апельсина (дрібно наріжте).

Додайте:

  • 2 столові ложки цукру;
  • 2 столові ложки чорного чаю.

Поваривши спеції 2-3 хвилини, вимкніть вогонь. Висипте чорний чай і дайте настоятися ще 3-4 хвилини. Масала-чай готовий! СмачногоJ


Рейтинг:
(Голосов: 1)
Оценка: 5


Коментарі



Цитата дня

"Вегетаріанство діє як очищення. Коли ви їсте тварин, ви більше під владою закону необхідності. Ви стаєте важкими, вас більше притягує до землі. Якщо ви вегетаріанець, ви легкі, ви більше належите закону витонченості, закону сили, і вас починає притягувати небо" . – ОШО

Популярні статті

Свіжі статті

Огляд вегетаріанських закладів Києва