
З коров'ячого молока отримують три корисних і широко вживаних у ведичній кулінарії продукти: топлене масло (гхі), свіжий сир (панір) і йогурт(дахи).
Очищене коров'яче масло (гхі) у ведичні часи цінувалося поряд із зерном і золотом. Воно вважалося головним багатством у кожному будинку.
Очищене топлене масло (гхі) –джерело тонкої вогняної энергії (Агні. Воно наповнює розум силою, яка очищує, в результаті чого з'являється ясність думки, формуються правильні бажання, зміцнюється пам'ять.
Гхі може бути засобом для ліків. Гхі допомагає при болях у попереку, суглобах, при ангіні, застудах, кашлі, алергії, гострих болях в органах, будь-яких видах мігрені.
Крім того, гхі прекрасно захищає від поганого впливу як спекотного, так і холодного клімату. Для збільшення тепла в організмі, особливо в зимовий період, Аюрведа рекомендує пити на ніч гаряче молоко з додаванням гхі.
Страви, приготовані на маслі гхі, мають ні з чим не порівнянний смак та аромат. Крім смаку гхі має й інші переваги. Так, наприклад, його можна нагрівати до високих температур і, на відміну від вершкового масла, воно не буде пінитися і диміти; це – ідеальне середовище для приготування страв. Якщо ви введете цей продукт в свій раціон, перед вами відкриється багато нових можливостей, про які ви раніше не підозрювали.
Рецепт приготування масла гхі: http://1-veda.info/_feed/ghee.html
Панір – свіжий сир з незбираного свіжого молока.
Панір є найкращим замінником м’яса. Він набагато легше засвоюється, даючи організму силу та енергію. Існує безліч страв індійської кухні, де використовується цей чудо-сир. Індійці готують панір вдома майже кожного дня і застосовують його в найнеймовірніших комбінаціях – тушкують з карі, овочами і рисом басматі, начиняють ним десерти, намащують його на тости, як італійці – рикотту, завертають у піту тощо.
Панір багатий легкозасвоюваним білком. Панір – справжня знахідка для любителів здорового харчування – він поживний, низькокалорійний, має багато кальцію та фосфору і жодних консервантів-красителів, які мають звичні, покупні сири.
Рецепт індійського паніру
Інгредієнти :
- Молоко – 4 л (4-5% жирності);
- Сік 1 лимона;
- Сік 1 лайма;
- Сіль – за смаком;
- Молотий перець чилі – за смаком;
- Паприка – за смаком;
- Куркума – за смаком;
- Коріандр – за смаком;
- Базилік – за смаком.
Готуємо:
Розігріваємо молоко у великій каструлі. При бажанні додаємо сіль та обрані вами спеції. Перед тим, як закипить, додаємо сік лимона та лайма. Обережно перемішуємо дерев’яною лопаткою. Молоко почне згортатись та розпадатись на молочно-прозору сироватку і грудочки майбутнього сиру.
Застелюємо сито марлею в 2 шари. Знімаємо масу з вогню, акуратно перемішуємо і виливаємо крізь сито. Даємо сироватці стекти. Тепер туго загортаємо краї марлі і ще раз віджимаємо зайву воду. Перекладаємо сир на пласку тарілку або форму, зверху закриваємо іншою тарілкою і ставимо на неї велику каструлю с водою (або інший прес).
Якщо ви хочете зовсім ніжний, м’який сир, прес тримайте недовго.
Панір підійде до будь-якого гарніру чи в салат, або як закуска. Поєднується з великою кількістю соусів, спецій і трав.
Продовження матеріалу у другій частині.