.


Молочні продукти: масло гхі та панір

З коров'ячого молока отримують три корисних і широко вживаних у ведичній кулінарії продукти: топлене масло (гхі), свіжий сир (панір) і йогурт(дахи).

Очищене коров'яче масло (гхі) у ведичні часи цінувалося поряд із зерном і золотом. Воно вважалося головним багатством у кожному будинку.
Очищене топлене масло (гхі) –джерело тонкої вогняної энергії (Агні. Воно наповнює розум силою, яка очищує, в результаті чого з'являється ясність думки, формуються правильні бажання, зміцнюється пам'ять.

Гхі може бути засобом для ліків. Гхі  допомагає при болях у попереку, суглобах, при ангіні, застудах, кашлі, алергії, гострих болях в органах, будь-яких видах мігрені.

Крім того, гхі прекрасно захищає від поганого впливу як спекотного, так і холодного клімату. Для збільшення тепла в організмі, особливо в зимовий період, Аюрведа рекомендує пити на ніч гаряче молоко з додаванням гхі.

Страви, приготовані на маслі гхі, мають ні з чим не порівнянний смак та аромат. Крім смаку гхі має й інші переваги. Так, наприклад, його можна нагрівати до високих температур і, на відміну від вершкового масла, воно не буде пінитися і диміти; це – ідеальне середовище для приготування страв. Якщо ви введете цей продукт в свій раціон, перед вами відкриється багато нових можливостей, про які ви раніше не підозрювали.
Рецепт приготування масла гхі: http://1-veda.info/_feed/ghee.html

Панір – свіжий сир з незбираного свіжого молока.


Панір є найкращим замінником м’яса. Він набагато легше засвоюється, даючи організму силу та енергію. Існує безліч страв індійської кухні, де використовується цей чудо-сир. Індійці готують панір вдома майже кожного дня і застосовують його в найнеймовірніших комбінаціях – тушкують з карі, овочами і рисом басматі, начиняють ним десерти, намащують його на тости, як італійці – рикотту, завертають у піту тощо.
Панір багатий легкозасвоюваним білком. Панір – справжня знахідка для любителів здорового харчування – він поживний, низькокалорійний, має багато кальцію та фосфору і жодних консервантів-красителів, які мають звичні, покупні сири.

Рецепт індійського паніру

Інгредієнти :

  • Молоко – 4 л (4-5% жирності);
  • Сік 1 лимона;
  • Сік 1 лайма;
  • Сіль – за смаком;
  • Молотий перець чилі – за смаком;
  • Паприка – за смаком;
  • Куркума – за смаком;
  • Коріандр – за смаком;
  • Базилік – за смаком.

 

Готуємо:

Розігріваємо молоко у великій каструлі. При бажанні додаємо сіль та обрані вами спеції. Перед тим, як закипить, додаємо сік лимона та лайма. Обережно перемішуємо дерев’яною лопаткою. Молоко почне згортатись та розпадатись на молочно-прозору сироватку і грудочки майбутнього сиру.
Застелюємо сито марлею в 2 шари. Знімаємо масу з вогню, акуратно перемішуємо і виливаємо крізь сито. Даємо сироватці стекти. Тепер туго загортаємо краї марлі і ще раз віджимаємо зайву воду. Перекладаємо сир на пласку тарілку або форму, зверху закриваємо іншою тарілкою і ставимо на неї велику каструлю с водою (або інший прес).
Якщо ви хочете зовсім ніжний, м’який сир, прес тримайте недовго.

Панір підійде до будь-якого гарніру чи в салат, або як закуска. Поєднується з великою кількістю соусів, спецій і трав.

Продовження матеріалу у другій частині.


Рейтинг:
(Голосов: 0)
Оценка: 0


Коментарі



Цитата дня

"Вегетаріанство діє як очищення. Коли ви їсте тварин, ви більше під владою закону необхідності. Ви стаєте важкими, вас більше притягує до землі. Якщо ви вегетаріанець, ви легкі, ви більше належите закону витонченості, закону сили, і вас починає притягувати небо" . – ОШО

Популярні статті

Свіжі статті

Огляд вегетаріанських закладів Києва