
Якщо ви шукаєте місце, де можна скуштувати смачного мигдального молока, або ж відчути смак фірмового фалафеля зі свіжими помідорчиками, VeganoHooligano – саме те, що вам потрібно. Знайти це диво-місце зовсім не важко. Локація – Бессарабський ринок. Занурюємося вглиб найдорожчих рядів з продуктами і відшукуємо оазис чорного кольору під номером 13.
Незмінні гості, компанія шалених, життєрадісних дівчат вже на місці. Чудово. Vegano Hooligano social family – це молодь, що не боїться висловлювати свої думки і змінювати цей світ. Саме тому я тут. Саме тому дуже чекаю на зустріч зі знаним веганом – активістом та ідейним натхненником закладу Vegano Hooligano – Рудольфом Краєвським.
- Як ви прийшли до вегетаріанства? Адже спершу був цей етап
- Мені здається, що я народився вегетаріанцем. Вже з 16 років я почав замислюватися над суттєвими питаннями життя, став буддистом. Крім того, я відчуваю себе в реінкарнації людини, яка практикує буддизм вже не перше життя.
- А я саме хотіла запитати якій релігії ви віддані. Що або хто служить для вас натхненням?
- Я займаюсь буддійськими практиками і вивчаю життя. Батьки заклали в мене дуже багато знань. І з цього мені було легко зробити невеликий перезапуск у 31 рік та стати веганом. Я провів три дуже активних роки практики і паралельно з цим прочитав масу текстів про веганство. Я зрозумів етичну причину веганства. На мій погляд, якщо ти любиш свободу, якщо ти цінуєш свободу, якщо ти хочеш бути щасливим, ти неминуче починаєш розуміти, що позбавляючи когось свободи, щастя, ти не можеш заслуговувати на свободу і щастя сам.
- На перших етапах вегетаріанства це дуже стимулює.
- Так, звичайно. Але люди морально дуже втомлюються. Адреналін в мені слугував натхненням, а серотонін відповідав за переживання, відчуття. Це стимулювало міняти все навколо.
- Отже, як з’явився Vegano Hоoligano ?
- Паралельно з розвитком в мені вегана. Становлення Vegano Holigano відбувалось дуже легко. В мені на той час прокинулась співчуття, бажання служити , бути корисним і діяльним. В буддизмі це називається бодхічита. Я відчув, що це – моє покликання. Я зрозумів, наскільки етичне вегетаріанство/веганство важливо зараз на зрізі всіх проблем планети, починаючи від екологічних, національних, здоров'я людства в цілому. В кінці кінців, величезне бажання людей жити в мирі. Це не осягнути, поки кожен не візьме відповідальність на себе. Спершу треба змінити себе, стати корисним. Хоча б не бути шкідливим. Я зрозумів що веганство дуже поєднується ось з цими змінами. Я взяв на себе цю відповідальність.
Я зрозумів, що принаймні я можу перекладати тексти, статті про веганство. Я мав на меті створити не просто класний імідж вегансього товариства, я прагнув поділитись тим, від чого у мене бігали мурашки по шкірі. Отже, для усієї моєї діяльності я мав знайти якусь назву. Карма мене до цього підготувала, і колишній досвід роботи в маркетинговій та рекламній сферах давали хороший результат. Я швидко справлявся з роботою. Знання – річ універсальна + ти маєш бути відкритим. Досить просто довіряти простору. Він у будь-якому випадку рухається до тебе, а ти до нього. Все що необхідно зробити – можна
зробити.І не менш важливо – робити це щиро, для людей.
- Це і було вашою головною метою?
- Так, звичайно. Я також зрозумів – марно говорити, що сирники можна приготувати не з сиру, а з тофу. Потрібно дати тофу.
- Наскільки реально було пояснити людям у 2012 році що цей продукт смачніший?
- Все можна було. Але говорити, не надавши продукт – не зовсім вірний шлях. З цього ми з сестрою вирішили зробити сімейний відділ, тому Vegan Super Market, як онлайн магазин, з'явився практично одразу. В день ми годували 30-40 людей. І на якомусь етапі, навесні 2012 року я запустив кейтеринг з кухарями і доставкою.
Vegano Holigano вже знаходився в режимі стартапу. З самим кафе відбувалися якісь дива і, до речі, продовжують відбуватися досі. Напевно, це через любов і відкритість. Мені довіряють і відчувають, що у веганської справи все вийде. Vegano Holigano помітив веган з Германії, тенісист Юра Клімов. Він дуже нам допоміг, дав певну частину коштів, і вже протягом трьох місяців ми мали місце.
- Локація у вас трохи дивна. Тут поряд м'ясо продається…
- Навпаки. Це дуже добре. З точки зору соціалізації, це дуже сильна локація. Тому що ті вегетаріанці/вегани, які приходять спробувати, бачать це і розуміють, що це однозначно правильний вибір. Я всім завжди кажу, що те, що ми робимо – це для миру, для добра, для гармонії. Це можливість не обмежувати людину, можливість дати вибір. Тим паче, у нас немає такого ручного гальма, щоб зупинити сансару. Сансарою я називаю життя. Ми маємо терпіти і любити.
- Сансару?
- В сансарі J. Що б не відбувалося. Що б тобі не загрожувало, що б мені не загрожувало, ми маємо вміти спокійно до всього ставитися, терпіти і віддавати. Знову ж, аби любити, потрібна мудрість.
- А щось змінювати ми можемо?
- Звичайно. Але тільки якщо ми будемо ефективні, якщо ми спочатку все змінимо в собі. Тобто, потрібно спиратися, як кажуть в буддизмі, на два крила – мудрість і співчуття. Ось тоді ти можеш міняти дуже багато. Щоб не відчувати себе солдатом, якому потрібно бігти на передовій, а над головою кулі свистять. То краще впасти в такій ситуації, перестати щось міняти, бо змінюючи без цих двох крил, в тебе вичерпаються сили.
- Як досягти тієї життєвої гармонії, яка є у вас?
- У мене, скоріше, є здатність до її розвитку. Поки моє тіло не перестане дихати, я, в будь-якому випадку, з усіма в одній грі, в одних умовах. Гармонія – це тільки здатність не реагувати на все, що відбувається з точки зору его.
- З ним завжди виникають проблеми, це точно.
- Звісно. І треба так: ось це я хочу щоб було завжди, а це я хочу припинити просто зараз. І тільки якщо навчитися керувати своїми реакціями і насолоджуватися, не прив'язуючись, і приймати важкі ситуації без жалю до себе, без відчаю, ось тоді можна сказати, що є певна частина гармонії. Це певні психологічні практики. У спокійному стані ми будемо процвітати, ми будемо добре себе почувати. Ми емоційно не будемо себе заганяти, тим самим не створюючи собі погану карму.
Але поки ми всі тут, мільярди, трильйони років. Ми не знаємо скільки буде існувати ця планета, і де ми опинимося в наступному житті. Але поки ми всі в одному світі, є можливість не завдавати шкоди живим істотам.
-А чому виникла саме така назва закладу?
- Коли у мене щось добре виходить, я спеціально не думаю про це. Назва прийшла з натхненням. І я відразу був певен у правильності вибору.
В деякій мірі, вона відповідає мені. Від народження я був хуліганом, носив порвані джинси і мав татуювання. Не дивлячись на те, що я вчився в музичному училищі, все одно був таким. Музикант-академіст і
хуліган. Зараз я веган і хуліган. Але зовсім трішечки. (Сміється)
- Звідки ви берете продукти?
- Практично всі інгредієнти від українського виробника. Наразі ми ведемо переговори з невеликими сімейними фермами, щоб мати органічний і локальний продукт. До речі, якщо що, всі хто вирощує шпинат,помідори, огірки, баклажани, цукіні, печериці – ми готові співпрацювати, ми шукаємо таких людей.
- Ваш шеф-кухар – він веган?
- Майже. Флекситаріанець, з точки зору сучасної дієтологічної теорії. Прагне якомога менше споживати м'ясо. Наш шеф-кухар – це чудо в певному сенсі. Він перейшов працювати до мене з дуже фешенебельного ресторану, дуже-дуже фешенебельного. Він працював під управлінням шеф-кухаря австралійця, і коли ми з ним спілкувалися, я розумів на якому рівні він знаходиться.
У мене немає ультиматумів, що я беру в команду тільки веганів. Навпаки. Це все рівно, якби я відмовився зробити тут кафе через м'ясні ряди.
- Як би ви пояснили людині м'ясоїдній, що вегетаріанство – це добре? Як би ви показали найпозитивніші сторони?
- Я часто наводжу у приклад найсильнішого вегана в світі – Патріка Бабум’яна. Він є одним з чемпіонів Європи зі стронгмену. Нещодавно він поставив рекорд з підняття 550 кг. Коли ти говориш, що один з найсильніших людей в світі – веган, переоцінка цінностей йде колосальна. Всі відповіді на питання з'являються самі собою. Окей, значить вистачає білка, вітаміну D, B12, всього вистачає. Значить це можливо.
Я стільки всього говорив на цю тему, і, розумієш, універсальних слів немає. Все що я хочу сказати – такі основні моменти. Все живе, навіть рослини, все побудовано на принципі радості життя. Ми намагаємось сприяти цій радості.
Якщо вас дивує, чому веган відмовляється від меду, почитайте, чому страждають бджоли, вбивають трутнів, обрізають крила королевам, про пестициди в рослинах, та інше.
Немає такого поняття «вегани потрапляють у рай». Потрібно працювати над собою. Так, коли ти веган, ти практично усуваєш у своєму житті слід страждань, загибелі. Практично. Неможливо виключити всі. Але принаймні серцем – ти вільний.
- отдельной цитатой .
- Дайте, будь ласка, практичні поради щодо харчування.
- Я хотів би почати з теоретичної бази про те, що люди в останні століття дуже зациклилися на їжі. Ми з їжі зробили культ, ми ввели їжу в поле наших страхів. Їжа для нас тепер не просто те від чого ми будемо живі, або не будемо. У сучасному світі люди перезабезпечені їжею. Зараз 30-50% їжі у всьому світі викидається. Це статистика. Отже:
а) не потрібно боятися голодної смерті;
б) заморочки навколо їжі створюють проблеми.
Культ їжі довбає в мозок. Молоко – це кальцій, без нього не можна. Значить все потрібно залити молоком і засипати сиром. Насправді, до їжі треба ставитися як до любові між людьми – дуже дбайливо.
У мене часто запитують: «Як ти в основному харчуєшся». Я харчуюся, як звичайний українець в пост. Тобто все можна собі дозволити: гречку, картоплю, тофу, рис, але без продуктів тваринного походження, або,
як я кажу, вбивства та експлуатації. Чим їжа простіша, натуральніша, тим вона краща.
- Чим вегани замінюють звичні для людей молочні продукти?
- Якщо молоко – тоді мигдальне, арахісове, кунжутне. Також дуже смачне рисове. Його можна придбати в нашому Vegan Super Market. У звичайних супермаркетах – або соєве молоко, або будь-яке інше рослинне. Можна робити самому вдома. Рецепт дуже простий.
Купуєте звичайне очищене насіння гарбуза, соняшника, фундука, мигдалю, кеш'ю, будь-яке. Замочуєте в холодній воді. Далі – блендер. Якщо немає блендера, головне – все дрібно перетерти, відцідити. Виходить дуже смачна бюджетна опція. Замінники сиру, наприклад, йдуть першими рецептами на нашому сайті Vegano Hooligano School. В нашому супермаркеті є суперпродукт – тофу: з паприкою, копчений, з італійськими травами По суті, вам нічого не потрібно робити. Намастив на хліб собі, сім'ї, друзям, на вечірку, де завгодно. Якщо людина живе не за Ведами, можна додати часничку, гімалайської солі, виходить дуже смачно. Коли у мене був в житті активний період викладання кулінарії, я користувався девізом: «Ви боїтеся стати веганом? Вчіться готувати!».
- І смакова проблема наче зникає, адже вона є, по суті, головною.
- Саме вона. Існує теорія, що в молочних продуктах містяться біоорганічні речовини. В молоці матері для її дитини є невелика кількість опіату, і саме вона створює залежність. Вона, як певна часточка кайфу, яка тебе огортає теплотою. Важко втриматися. Але все залежить від твого розуміння і, зрештою, від твоєї карми. Що має статися, те і станеться. Ти можеш вдавитися пісним борщем, не важливо. Головне пам’ятати: Життя коротке і невідомо, коли закінчиться. Немає такого поняття «вегани потрапляють у рай». Потрібно працювати над собою. Так, коли ти веган, ти практично усуваєш у своєму житті слід страждань, загибелі. Практично. Неможливо виключити всі. Але принаймні серцем – ти вільний.