
Здавна ця рослина славиться своїм унікальним ароматом і смаком. Імбир додавали у борошняні вироби, на його основі виготовляли квас і варення. Батьківщиною імбиру є західні регіони Індії та Південно-Східна Азія.
Чорний («барбадоський») та білий («бенгальський») імбир – насправді один і той самий корінь, різниця полягає тільки в ступені обробки. Чорний імбир не очищують від шкірки, його ошпарюють окропом, а для отримання білого імбиру рослину чистять і обробляють хлорним вапном або двовідсотковим розчином сірчаної кислоти, в результаті чого він втрачає частину своїх корисних властивостей.
Склад імбиру
Корисні властивості імбиру обумовлені його хімічним складом. Серед компонентів: магній, кремній, фосфор, марганець, натрій, калій, залізо, кальцій, вітамін С, амінокислоти.
До складу імбиру входить гінгерол, який надає йому специфічний смак, а завдяки ефірним оліям, імбир має прекрасний аромат.
Корисні властивості кореня імбиру
- Імбир добре впливає на травлення – він сприяє легшому засвоєнню їжі, покращує апетит, стимулює вироблення шлункового соку, а також нормалізує шлункову секрецію.
- Імбир застосовується для профілактики та лікування різних простудних захворювань. Він ефективно бореться з хвороботворними бактеріями, має протизапальні та заспокійливі властивості та зміцнює імунітет.
- Серед корисних властивостей кореня імбиру – здатність боротися з паразитами. Тому його часто використовують для знищення глистів.
- Імбир допомагає також хворим на бронхіальну астму, його рекомендують при лікуванні шкірних захворювань, оскільки він має загоюючи властивості.
- Вживання імбиру поліпшує пам'ять і покращує працездатність.